Detekce škodlivých domén pomocí analýzy DNS provozu - Ambrušová, Eva (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Předmětem této práce je detekce škodlivých domén založena na pasivní analýze DNS provozu. Představuje návrh a implementaci systému, který realizuje detekci DNS anomálií na základě skladby doménového jména. Využívá při tom entropii a frekvenční charakteristiku n-gramů. Systém byl testován na DNS datech získaných z reálného provozu a jeho testováním a analýzou výsledků byla ověřena funkčnost implementovaných detektorů.

The aim of this thesis is the detection of malicious domains based on passive analysis of DNS traffic. It represents the design and implementation of a system which proceeds DNS anomaly detection based on a structure of the domain name by using the entropy and a frequency characteristics of n-grams. The system was tested on DNS data obtained from the real traffic and the functionality of implemented detectors was verified by testing and analysis of results.
Malicious Domains Detection Using Analysis of DNS Traffic
Keywords: DNS; škodlivá doména; detekce; analýza pasivního DNS provozu; DNS; malicious domain; detection; passive DNS analysis