Studium přírodních látek květu černého bezu - Pončíková, Alžbeta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo stanovenie koncentrácie bioaktívnychlátok ako sú polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v extraktoch z kvetov čiernej bazy. Vdruhej časti bolo predmetom.experimentu.zistenie antimikrobiálnej aktivity. Teoretická časť sa venuje popisu jednotlivých bioaktívnych látok, popisu čiernej bazy a použitých baktérií. V experimentálnej časti boli pripravené.vodné extrakty, v.ktorých boli stanovované celkové polyfenoly, flavonoidy a.antioxidačná aktivita. Výsledky stanovovania polyfenolov a.flavonoidov ukazujú, že pre dosiahnutie vššieho obsahu flavonoidov aj polyfenolov ja na lúhovanie kvetu bazy je vhodnejšie použiť čo najvyššiu počiatočnú teplotu. Pri porovnaní antioxidačnej aktivity roztokov z priemerných hodnôt neboli zistené žiadne významné rozdiely. Extrakty nevykazovali výraznú antimikrobiálnu aktivitu.

The aim of this bachelor thesis was to determine the concentration of bioactive substances such as polyphenols and flavonoids and also the total antioxidant capacity in extracts from flowers of elder. The second part was the subject of an experiment to determine the antimicrobial activity. The theoretical part deals with the description of individual bioactive substances, the description of the elder and the bacteria used. In the experimental part, aqueous extracts were prepared, in which total polyphenols, flavonoids and oxidizing activity were determined. The results of the determination of polyphenols and flavonoids show that in order to achieve a higher content of flavonoids and polyphenols, it is more appropriate to use the highest possible initial temperature for leaching the base flower. No significant differences were found when comparing the antioxidant activity of solutions from the average values. The extracts did not show significant antimicrobial activity.
Study of natural compounds of elderberry flowers
Keywords: Baza čierna; polyfenoly; flavonoidy; antioxidačná aktivita; mikrobiálna aktivita; Elder; polyphenols; flavonoids; antioxidant aktivity; microbial aktivity