Skákající jazykové modely - Ošmera, Lubomír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Cílem této diplomové práce je návrh a výzkum nových verzí skákajících automatů a gramatik.  Nové verze jsou zaměřeny primárně na aplikace v bioinformatice - DNA computingu. Práce zkoumá jejich vyjadřovací sílu a další vlastnosti navržených modelů a porovnává je s již existujícími modely teoretické informatiky. Následně demonstruje praktické aplikace, konkrétně aplikace pro detekci aminokyselin a proteinů uvnitř DNA sekvence a provádí porovnání s již existujícími nástroji v DNA computingu, jako jsou například Markovy pravděpodobnostní modely.

The main goal of this master thesis is introduction and investigation of extended version of jumping automata and grammars. New versions are primarily focused on bioinformatic applications - DNA computing. This thesis examine their power and other properties of new models and makes comparison with existing computer science models. Then thesis demontrates practical applications, specifically amino acid and protein detections inside DNA sequence and makes comparision with existing tools in DNA computing for example Mark´s probabilistic models.
Jumping Language Models
Keywords: skákající; gramatika; tree controlled; rozptýleným kontextem; DNA; RNA; JTC; teoretická informatika; bezkontextové; kontextové; lineární; regulární; jazyk; syntaktická analýza; derivační strom; skákající převodník; prokaryotní; jumping; grammar; tree controlled; scattered; DNA; RNA; JTC; computer science; context-free; context-sensitive; linear; regular; language; syntactic analysis; derivation tree; jumping transducer; prokaryotic