Zvýšení rychlosti sání požární stříkačky pomocí CAE - Hluší, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato práce se zabývá problematikou návrhu zařízení určeného k zavodňování čerpadla požární motorové stříkačky typu PS-12. Nejprve je popsána disciplína požárního útoku a požární stříkačka PS-12, jenž má využívat navrhovaný systém. Dále je popsána problematika, kterou tato práce řeší. V dalších kapitolách je popsána metoda inženýrství s počítačovou podporou a proudění tekutin se zaměřením na proudění dýzami. V praktické části práce jsou nejprve popsány simulace stávajícího systému nasávání stříkačky. Dále je zde popsán nově navržený systém, a jeho funkce je následně ověřována simulacemi a měřením na fyzickém prototypu.

This thesis adresses the issue of designing a new system for flooding the centrifugal pump equipped in the PS-12 type motorized fire pump. Initially the fire attack as a sport and the motorized fire pump PS-12 with the gas vakuum pump are described. Then the problem, this thesis adresses, is covered. The next chapters describe the Computer-aided engineering method and fluid flow with regards to flow through nozzles. Practical part of this thesis starts with simulations of the current gas vakuum pump equiped on the PS-12 pump. The design process of the new flooding system is described next and simulations as well as testing of the constructed prototype are used to validate its function.
Increased suction speed of the fire pump using CAE
Keywords: Požární útok; Motorová stříkačka; Plynová vývěva; Počítačem podporované inženýrství; Výpočetní dynamika tekutin; Lavalova dýza; Řídicí jednotka; Ejektor; Fire attack; Motorized pump; Gas vacuum pump; Computer-aided engineering; Computational fluid dynamics; De Laval nozzle; Control unit; Ejector