Kalibrace závaží a vah - Vojtová, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
V úvodní kapitole této práce je zachycena organizační struktura národního metrologického systému České republiky a její návaznost na mezinárodní organizace. Dále je zde uvedena základní terminologie z oblasti metrologie, a to zejména v oblasti klasifikace měřidel. Následující oddíly přibližují problematiku nejistot měření, jejich členění, zdroje nejistot stanovené metodou typu A a B, jejich specifika a výpočet. Na výše uvedené navazuje oblast zabývající se již samotnými kalibracemi, v prvé řadě kalibrací závaží, klasifikací závaží dle tříd přesnosti, stanovenými postupy a konečně stanovením nejistot při kalibracích závaží. Poté bezprostředně následuje kapitola zabývající se kalibracemi vah, prováděnými zkouškami a nejistotami měření. Hlavní část diplomové práce je samozřejmě směřována k aplikaci nabytých poznatků na praktických příkladech, tedy provedením kalibrací závaží třídy F2 pomocí závaží vyšší třídy přesnosti, a to jednak v prostorách Vysokého učení technického v Brně a jednak v laboratoři hmotnosti Českého metrologického institutu. Dále byla provedena kalibrace školních vah značky Ohaus Explorer EX224.

In the introductory chapter of this work is caught organizational structure of the national metrology system in the Czech Republic and its links to international organizations. There is indicated the basic terminology of metrology, particularly in the area of classification instruments. The following sections approaching the issue of measurement uncertainties, their classification, sources of uncertainty determined by the type A and B, their specifics and calculation. The above linked area already dealing with themselves calibrations, first of all calibration weights, classification of weights according accuracy classes, established procedures, and finally determining uncertainty in calibration weights. Then, immediately followed by a chapter dealing with calibration balances, performed tests and measurement uncertainties. The main part is of course directed towards the application of acquired knowledge to practical examples, thus performing the calibration weight class F2 using a high-precision weights, both in the premises of the Technical University in Brno, both in the laboratory weighing the Czech Metrological Institute. Further calibration was performed school balances Ohaus Explorer EX224.
Calibration of weights and balances
Keywords: Nejistoty přímých měření; nejistoty nepřímých měření; kalibrace závaží; kalibrace vah.; Uncertainties direct measurement; indirect measurement uncertainty; calibration weights; calibration balances.