Návrh elektromechanického výukového modelu pro výuku elektrotechniky a pneumatiky - Sainova, Kamilla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací elektromechanického výukového modelu MAP-205 pomocí PLC systému. Model je určen pro výuku základů elektrotechniky, pneumatiky a průmyslové automatizace. Ve výzkumné části byly analyzovány a porovnány dostupné výukové modely a řídicí jednotky s cílem vybrat nejvhodnější variantu na základě technických a ekonomických kritérií. Program je založen na principu krokového řízení a zahrnuje automatický i manuální režim. Součástí návrhu je jednoduchá HMI vizualizace a testování v prostředí PLCSIM. Výsledné řešení lze využít ve výuce pro demonstraci PLC programování a řízení pneumatických prvků.

This bachelor thesis focuses on the design and implementation of control for electromechanical training model MAP-205 using a PLC system. The model is intended for teaching the fundamentals of electrical engineering, pneumatics, and industrial automation. The research part includes analysis and comparison of available training models and PLC controllers in order to select the most suitable solution based on technical and economic criteria. The control program is based on step-by-step sequencing and includes both automatic and manual modes. The project also includes a simple HMI visualization and functionality testing in the PLCSIM simulation environment. The resulting solution can be used in education to demonstrate PLC programming and control of pneumatic components.
Design of an electromechanical teaching model for teaching electrical engineering and pneumatics
Keywords: Výukové modely; pneumatika; MAP-205; PLC; TIA Portal; LD.; Training models; pneumatics; MAP-205; PLC; TIA Portal; LD.