Vlastnosti výztužných sklovláknitých geomříží - Veselý, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Fungující silniční síť je základním prvkem dnešní ekonomiky. Jízda by měla být bezpečná a plynulá. Primární silniční síť je již vybudovaná a pozornost si nyní získává spíše její údržba. Z důvodu zvyšujícího se zatížení nákladní dopravou se dnešní vozovky stávají rychleji porušenými, zatímco není čas ani náklady na jejich rekonstrukce. Vzniká proto poptávka po vozovkách s delší životností a vyšší únosností. S ohledem na silnice nižších tříd se stává zřetelným díky nízkým nákladům na opravy, že je potřeba najít efektivní způsob zlepšení vozovek. Z výše uvedeného se dá usoudit, že je potřeba spolehlivé, odolné a cenově výhodné technologie údržby, jako je například použití výztužných geomříží v asfaltových vozovkách. Tato práce se zabývá vlastnostmi geomříží ze skelných vláken po účincích hutnění a dále také testováním vlivu zabudování geomříží mezi asfaltové vrstvy na zpomalení či zabránění šíření trhlin.

A proper road infrastructure is an essential part of today’s economy. Usage of roadways should be safe and its flow should be easy going. Primary net of roadways is already in place and attention shifts to its maintenance. Because of constantly increasing loads of heavy traffic, roadways are degrading at a faster pace, while there are still smaller time windows and less avialable resources for their reconstruction. That is why there has been rising demand for pavements that last longer and are able to carry higher weights. With respect to the rural roads it becomes obvious because of low amount of resources for their maintenance, that it is necessary to find an effective way to enhance pavements. From the foregoing it can be safe to say, that there is a clear need for reliable, durable and cost-effective technology of maintenance, such as the use of grids in asphalt pavements. This thesis deals with properties of geogrids made of glass fiber after its compaction as well as its effects on reduction or elimination of spreading of cracks in pavements.
Properties of reinforcing glass-fiber geogrids
Keywords: Sklovláknitá geomříž; coating; asfaltová směs; reflexní trhliny; pevnost v tahu; zkouška 4-bodovým ohybem.; Fiberglass geogrid; coating; asphalt mixtures; reflective cracking; tensile strenght; 4-point bending strenght test.