Aplikace fuzzy logiky pro vyhodnocování investic na akciových trzích - Parobková, Alžbeta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Vyhodnotenie investícii na akciovom trhu je veľmi komplexný problém, pre ktorý sa snažia aplikovať rôzne metódy pokročilého rozhodovania. Cieľom práce bolo navrhnúť systém, ktorý bude kombinovať LSTM model a fuzzy logiku v podobe ANFIS systému. Systém vyhodnocuje investovanie do sektorových ETF, kde berie do úvahy technologické a makroekonomické indikátory. Ide o predikčný model, ktorý sa snaží vyhodnotiť investície na základe 30-dňového horizontu. Výstupy predikčného modelu sú vstupom pre fuzzy časť systému, kedy výstupom riešenia je jednoduché vyhodnotenie investovaného kapitálu. Na základe evaluačných metrík systém s vysokou presnosťou dokáže vyhodnotiť situáciu a doporučiť či investovať do konkrétneho sektora alebo nie.

Evaluation of stock market investments is a complex problem that is addressed using various advanced methods for investment decision-making. The goal of this thesis was to propose a system that combines an LSTM model with fuzzy logic in the form of ANFIS. The proposed system aims to evaluate investments in sector ETFs based on 30-day return predictions. The predicted outputs are then used as inputs to the fuzzy logic component of the system. The final output of the system is a simple recommendation indicating the appropriate investment action for a specific sector. The proposed and implemented system demonstrates reasonable accuracy in both its predictions and recommendations, as measured by standard evaluation metrics.
Application of Fuzzy Logic for Evaluating Investments in Stock Markets
Keywords: fuzzy logika; LSTM; ANFIS; Sugeno fuzzy inferencia; sektorové ETF; neuro-fuzzy model; predikcia investičného rozhodnutia; Python; fuzzy logic; LSTM; ANFIS; Sugeno fuzzy inference; sector ETFs; neuro-fuzzy model; investment prediction; Python