Ochrana zastavěných území ohrožených přívalovými srážkami - Horáková, Věra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Předmětem práce je návrh komplexního systému opatření proti vodní erozi v lokalitě katastrálních území Bílov, Butovice a Velké Albrechtice. Na základě průzkumu a analýzy území, bylo navrženo možné řešení pomocí erozních a hydrologických nástrojů GIS. Pro identifikaci erozně ohrožených pozemků a odtokových poměrů byl využit digitální model terénu, rovnice Wischmeier-Smith a model DESQ. Poté byla vyhodnocena účinnost navržených opatření srovnáním výsledků před a po návrhu opatření.

This thesis investigates the design of complex systems measures against water erosion in cadastral areas Bílov, Butovice and Velké Albrechtice. Based on the exploration and analysis of the territory, it was suggested a possible solution by erosion and hydrological GIS tools. To identify areas at risk of erosion and runoff conditions were used a digital elevation model, Wischmeier-Smith equation and model DesQ. After that the effectiveness was evaluated by comparing the results before and after measures.
Protecting of built up areas threatened by torrential rains
Keywords: Eroze půdy GIS Protipovodňová ochrana Povrchový odtok CN USLE DesQ; Soil erosion GIS Flood protection Runoff CN USLE DesQ