Měření a analýza vysokootáčkového motoru s klecovým vinutím - Kaczmarczyk, Ruben (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato práce se zabývá seznámením se s klasickými asynchronními a vysokootáčkovými motory, jejich konstrukcí a principem. Jsou zde také popsány konstrukční zvláštnosti vysokootáčkového motoru a také porovnání ztrát mezi oběma motory. Dále je pak na základě výrobní dokumentace proveden zjednodušený výpočet zadaného asynchronního motoru. Analytický výpočet je proveden i v programu RMxprt po nastavení všech požadovaných parametrů motoru. Součástí bakalářské práce je i experimentální měření na laboratorním vzorku pro ověření požadovaných vlastností.

The thesis is focused on familiarization with classical asynchronous and high-speed motors, their construction and principle. There are also described constructional peculiarities of the high-speed motor and comparison of losses between both motors. Then, on the basis of production documantation a simplified calculation of the particular asynchronous motor is made. Analytical calculation is also made in RMxprt program after setting of all given parameters of the motor. Experimental measurment upon the laboratory sample for the verification of given qualities is also embodied in the bachelor thesis.
Measurement and analysis of high speed squirrel cage induction motor
Keywords: Asynchronní motor; vysokootáčkový motor; analytický výpočet; rozdělení ztrát; Asynchronous motor; high-speed motor; analytical calculation; distribution of losses