Technické a ekonomické porovnání využitelnosti různých typů cementů - Kováč, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Bakalárska práca sa zaoberá porovnávaním vlastností rôznych typov cementov. Teoretická časť je venovaná rozdeleniu cementov, ich zloženiu a výrobe. V praktickej časti sa zisťujú a porovnávajú rôzne vlastnosti cementov. Ďalej sa vytvoria receptúry betónov, ktoré sa taktiež namiešajú a aj skúšajú. Na záver sú navrhnuté oblasti použitia skúšaných cementov a ekonomické zhodnotenie betónu na 1 m3 zmesi.

This bachelor thesis deals with comparison of properties of different types of cements. The theoretical part is devoted to the distribution of cements, their composition and production. Various properties of cements are detected and compared in the practical part. Furthermore, concrete formulas are created which are also mixed and tested. Finally, the proposed area for the test cements and economic evaluation per 1 m3 of concrete mix.
Technical and economic comparison of usability of different types of cements
Keywords: Betón; cement; prímes; troska; pevnosť; merný povrch; Concrete; cement; admixture; slag; strength; specific surface area