Návrh konstrukce zařízení pro recyklaci plastových láhví a extruzi strun pro 3D tiskárny - Kužela, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce se zabývá návrhem konstrukce zařízení pro recyklaci plastových lahví a extruzi strun pro 3D tiskárny. V rešeršní části byla provedena analýza již existujících zařízení, jejich rozdílů a postupů, které zařízení používají. Dále byla provedena analýza postupů přípravy materiálu pro tyto zařízení. Na základě rešerše byla navrhnuta tři koncepční řešení, z nichž bylo následně pomocí vícekriteriální analýzy vybráno řešení nejvhodnější, které bylo dále rozvedeno v části konstrukčního řešení. Řešení obsahuje výběr jednotlivých součástí a zdůvodnění jejich výběru, včetně výpočtů a také výkresovou dokumentaci celého zařízení. Výsledkem práce je zařízení schopné po uvedení do chodu obsluhou samostatně vytvářet struny PET filamentu využitelných ve 3D FDM tiskárnách.

The bachelor's thesis deals with the design of a device for recycling plastic bottles and extruding filaments for 3D printers. In the research part, an analysis of existing devices, their differences and the procedures used by the devices was carried out. Furthermore, an analysis of the material preparation procedures for these devices was carried out. Based on the research, three conceptual solutions were proposed, from which the most suitable solution was subsequently selected using multi-criteria analysis, which was further developed in the design solution part. The solution contains the selection of individual components and the justification for their selection, including calculations and drawing documentation of the entire device. The result of the work is a device capable of independently creating PET filament strings usable in 3D FDM printers after being put into operation by the operator.
Design of a Device for Recycling Plastic Bottles and Extruding Filaments for 3D Printers
Keywords: 3D tisk; recyklace; rPET; extruze; filament; 3D printing; recycling; rPET; extrusion; filament