Vytvoření demonstračních úloh pro Lego Mindstorms a Robotický operační systém - Daňo, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Táto práca sa zaoberá návrhom a implementáciou sady demonštračných úloh pre Lego Mindstorms NXT a EV3. Za pomoci programovacieho jazyka Python boli implementované programy vykonávajúce ovládaný pohyb robota, náhodný pohyb po miestnosti a sledovanie čiary. Na platforme ROS bol vytvorený program na mapovanie priestoru. Prínosom tejto práce je ukázať, že aj za pomoci Lego robotov je možné vytvoriť zložitejšie programy a programovať ich vo svojom obľúbenom programovacom jazyku.

This thesis focuses on the design and implementation of a set of demonstration tasks for Lego Mindstorms NXT and EV3. Using Python programming language, a set of programs was developed that performs controlled robot movement, random movement around a room and line following. A special spatial mapping program was implemented on top of ROS. The contribution of this work is to demonstrate that even with Lego robots, it is possible to create complex programs with one's preferred programming language.
Creating of Demonstrational Tasks for Lego Mindstorms and Robotics Operating System
Keywords: Lego Mindstorms; NXT; EV3; NXT-Python; EV3-dev; ROS; Rviz; BrickLink Studio; Lego Mindstorms; NXT; EV3; NXT-Python; EV3-dev; ROS; Rviz; BrickLink Studio