Automatické testování software - Hanák, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Tato práce se zabývá testováním open source softwaru a automatizací testování. Cílem práce je navrhnout testy, implementovat testovací případy a integrovat je do prostředí vývoje softwaru pro správu sítí Internetu věcí (IoT). Software byl rozšířen o komunikační komponentu využívající protokol TCP, která slouží k navázání spojení s emulátorem IoT sítě. Pro testování a automatizaci byl zvolen nástroj Tavern. Celé řešení je rozděleno do obrazů nástroje Docker. Výsledné řešení je snadno rozšiřitelné o možnou budoucí funkcionalitu. Na základě testování provedeného s emulátorem sítě se podařilo objevit několik chyb v dokumentaci softwaru i samotném softwaru. Přínosem této práce je identifikace chyb a usnadnění testování v podobě emulátoru sítě, který umožňuje provádět automatizované testování bez nutnosti využití skutečných IoT zařízení.

This thesis deals with open source software testing and automation of testing. The goal was to design tests, implement test cases and integrate them into the development environment of a software used to manage Internet of Things (IoT) networks. A new communication component using the TCP protocol was implemented to establish a connection with an IoT network emulator. A tool called Tavern was chosen for testing and automation. The entire solution is split into Docker images. The result can be easily extended with possible future functionality. As a result of testing with the network emulator, a handful of errors were found in both software documentation and the software itself. The main contribution of this thesis is the identification of errors as well as a way to simplify testing in the form of an IoT network emulator, allowing for automation of testing without the need for real IoT devices.
Automatic Testing of Software
Keywords: testování; automatizace; internet věcí; IoT; IQRF Tech s.r.o; Tavern; Docker; CI/CD; testing; automation; internet of things; IoT; IQRF Tech s.r.o; Tavern; Docker; CI/CD