Ochrana soukromí na Internetu - Malina, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Anonymní autentizace slouží k autentizaci uživatelů bez odhalení jejich vlastních identifikačních údajů či osobních dat. Technologie Anonymních Autentizačních Systémů (AAS) poskytuje ochranu soukromí uživatelů a zároveň zajišťuje bezpečnost systému. Tato práce představuje základní kryptografická primitiva, kterými se anonymní autentizace může zajišťovat. Mezi tato primitiva patří některé asymetrické kryptosystémy, avšak nezbytnou součástí tvoří například protokoly na bázi nulové znalosti, slepá podpisová schémata, prahová skupinová schémata, atd., která jsou představena v kapitole 1. Obecně mají autentizační anonymní systémy uplatnění v aplikacích, jako jsou elektronické mince, elektronické hotovosti, skupinové elektronické podpisy, anonymní přístupové systémy, elektronické volby, atd., které jsou postupně analyzovány a představeny v kapitolách 2 a 3. V praktické části práce, která je popsána v kapitole 4, je představena implementace (v prostředí .NET v jazyce C#) systému AAS, který je vyvíjen na FEKT VUTBR.

Anonymous authentication is a mean of authorizing a user without leakage of user personal information. The technology of Anonymous Authentication Systems (AAS) provides privacy of the user and yet preserves the security of the system. This thesis presents the basic cryptographic primitives, which can provide anonymous authentication. Among these primitives there are usually some asymmetric cryptosystems, but an essential part of anonymous authentication is based on zero knowledge protocols, blind signature schemes, threshold group schemes, etc., that are presented in Chapter 1. Generally, Anonymous Authentication Systems have application as electronic coin, electronic cash, group signatures, anonymous access systems, electronic vote, etc., which are analyzed and presented in Chapters 2 and 3. In the practical section, the implementation (in the environment .NET in C#) of the AAS system is presented and described in Chapter 4, which is being developed at the FEEC BUT.
Internet privacy protection
Keywords: Autentizace; anonymní autentizace; soukromí; protokol nulové znalosti; skupinový podpis; elektronická mince; elektronická hotovost; anonymní autentizační systém.; Authentication; anonymous authentication; privacy; zero knowledge protocol; group signature; electronic coin; electronic cash; anonymous authentication system.