Srovnání drsností hrany při laserovém dělení žáruvzdorných a austenitických ocelí - Vokurka, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním drsnosti řezných hran austenitické korozivzdorné a feritické žáruvzdorné oceli. Řezné hrany byly vytvořeny technologií laserového řezání při stejných řezných parametrech. Porovnání bylo provedeno na vzorcích tlouštěk 5 mm, 8mm, 10 mm a materiálů ČSN ISO 17 240 a ČSN ISO 17 153. K výrobě byly použity lasery typu fiber LVD LYNX FL 3015 a CO2 LVD ORION 3015. Výroba byla provedena ve společnosti LAC. U vyrobených vzorků byly měřeny parametry Ra a Rz5 použitím kontaktního drsnoměru MAHR MarSurf M300. U každého vzorku bylo měření prováděno na 3 místech. Ze změřených hodnot byly vypočteny střední hodnoty a směrodatné odchylky, se kterými se následně pracovalo při vyhodnocování. Střední hodnoty parametru Ra byly porovnávány s běžnými požadavky na drsnost. Střední hodnoty Rz5 byly dle ČSN EN ISO 9013 zařazeny do tolerančních tříd. Pro porovnání vzorků stejné tloušťky, ale z různých materiálů, byly vypočteny absolutní a relativní odchylky obou parametrů. Dle kritérií bylo nakonec zhodnoceno, zda je vhodné používat stejné řezné parametry pro oba materiály, nebo je potřeba je upravit.

This bachelor thesis compares the roughness of cutting edges in austenitic and heat-resistant stainless steels. The cutting edges were produced by laser cutting using identical process parameters. The comparison was carried out on specimens with thicknesses of 5 mm, 8 mm, and 10 mm, made from materials according to ISO 17 240 and ISO 17 153. The production was performed using a fiber laser (LVD LYNX FL 3015) and a CO2 laser (LVD ORION 3015) at the company LAC. The surface roughness parameters Ra and Rz5 were measured on the samples using a MAHR MarSurf M300 contact roughness tester. Each sample was measured at three locations. From the measured values, the mean values and standard deviations were calculated and used for evaluation. The average Ra values were compared with standard surface roughness requirements. The average Rz5 values were classified into tolerance classes according to ISO 9013. To compare samples of the same thickness but different materials, both the absolute and relative deviations of the two parameters were determined. Based on these criteria, the study evaluates whether the same cutting parameters are suitable for both materials or if adjustments are necessary.
Comparison of edge roughness in laser cutting of heat-resistant and austenitic steels
Keywords: laserové řezání; parametry; 17 240; 17 153; drsnost; ČSN EN ISO 9013; laser cutting; parameters; 17 240; 17 153; roughness; ČSN EN ISO 9013