Metoda hraničních prvků v inženýrské praxi - Man, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato práce se zabývá úvodem do problematiky numerického modelování reálného případu. Pro metodu hraničních prvků uvádí základní výhody a nevýhody a řeší problém hraničních integrálních rovnic pro jednorozměrný případ pružnosti a pevnosti. Takto získané výsledky pro rovnici průhybové čáry jsou porovnány s platnými přístupy pružnosti a pevnosti.

In this work the introduction to numerical modelling of real system is described. For Boundary Element Method (BEM) show it basic advantages and disadvantages and solves problem boundary integral equations for 1-D case. Solutions elastic line are compared with solutions from elasticity and stability.
Boundary element method in enfgineering practise
Keywords: Metoda hraničních prvků; Maxwell-Mohrova varianta Castiglianovy věty; diferenciální rovnice ohybové čáry; Boundary Element Method; Maxwell-Mohr version of Castigliano’s method; elastic line diferencial equation