Simultánní stanovení nanočásticových značek na bázi yttria a lanthanoidů v imunokomplexech metodou LIBS - Třetina, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) pro simultánní detekci nanočástic s obsahem stříbra, lutecia a yttria. Cílem bylo zanalyzovat připravené individuální, binární a ternární směsi nanočástic a posoudit, zdali se nanočástice vzájemně ovlivňují. Experimentální práce se zaměřila na přípravu a LIBS analýzu vzorků různých druhů nanočástic a jejich směsí. První část experimentu naznačila možné zesílení LIBS signálu v důsledku vzájemné interakce nanočástic v binárních i ternárních směsích. Tento jev byl nicméně vyvrácen pomocí druhé části experimentu. Bylo prokázáno, že metoda LIBS umožňuje detekovat a rozlišovat vybrané nanočástice s vysokou přesností ve směsích, u nižšího koncentračního rozsahu směsí nebyly navíc pozorovány výrazné vzájemné vlivy jednotlivých druhů nanočástic. Získané výsledky naznačují vhodnost vybraných druhů nanočástic pro jejich použití jako značek v nepřímé multiplexní analýze biomarkerů v imunoesejích s LIBS detekcí.

This bachelor's thesis investigates the use of laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS) for the simultaneous detection of silver, lutetium, and yttrium nanoparticles. The aim was to analyze prepared individual, binary, and ternary mixtures of nanoparticles and assess whether the nanoparticles mutually influence each other. The experimental work focused on the preparation and LIBS analysis of samples of different types of nanoparticles and their mixtures. The first part of the experiment suggested a possible enhancement of the LIBS signal due to the mutual interaction of nanoparticles in binary and ternary mixtures. However, this phenomenon was refuted by the second part of the experiment. It was demonstrated that the LIBS method enables the detection and differentiation of selected nanoparticles with high precision in mixtures, and no significant mutual influences of different types of nanoparticles were observed at lower concentration ranges of mixtures. The obtained results suggest the suitability of selected types of nanoparticles for their use as markers in indirect multiplex analysis of biomarkers in immunoassays with LIBS detection.
Simultaneous LIBS detection of nanoparticle markers based on yttrium and lanhanoides in imunocomplexes
Keywords: LIBS; nanočástice; multiplexní analýza; simultánní detekce.; LIBS; nanoparticles; multiplexed analysis; simultaneous detection.