Bydlení v USA po roce 1945 - Dočekalová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2014)
Příspěvek se zabývá tématem moderního bydlení v USA v poválečném období, které bylo soustředěno kolem časopisu Arts and Architecture. Tato část je doplněna o další dva příklady realizovaných prototypových domků z období stavebního boomu poválečných let, které jsou ale svým přístupem naprosto odlišné. První z nich byl realizován v městské části Lakewood Park u Los Angeles, a dokládá masivní rozrůstání stereotypní zástavby samostatně stojících domů do okolí měst. Druhý příklad představuje montovaný domek Lustron, domek jako předem hotový výrobek z továrny.

The contribution deals with the theme of a modern living in the U.S. in the post-war period, which was concentrated around the magazine Arts and Architecture. This part is supplemented with further two examples of prototypes of houses from the period of post-war construction boom years, but they are quite different in their approach. The first one was realized in the city district Lakewood Park in Los Angeles, and demonstrates the massive growth of the stereotypical housing development of detached houses in the surroundings of towns. The second example is a prefabricated Lustron house, a house as a ready-made product from the factory.
Housing in the USA after 1945
Keywords: levné domky; dřevěné domky; typizace a prefabrikace rodinných domů; domky s ocelovou konstrukcí; nové prototypy bydlení; moderní bydlení; low-cost houses; wood houses; standardization and prefabrication of family houses; houses of steel construction; new prototypes housing; modern housing