Experimentální zařízení v oblasti studia kontaktní únavové životnosti - Popelka, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Práce podává přehled o experimentálních zařízeních, určených ke studiu kontaktní únavové životnosti strojních prvků. Popisuje základní zařízení s disky i s valivými elementy. Specifikem těchto zařízení je jejich užití při studiu projevů a odolnosti materiálů vůči únavovému poškozování. Nevýhodou těchto zařízení může být jejich nekomplexnost a možnost jejich použití pouze v omezených případech. Jsou konstruována za určitým účelem, tedy ke studiu pouze několika případů (např. bodový kontakt, liniový kontakt, atd.). Komplexnější experimentální stroje bývají často cenově náročné na pořízení i konstrukčně složité a není je tedy možno použít v běžném studiu.

The bachelor thesis consist the overview of experimental fatigue apparatuses that are designated for the lifecycle fatigue study of machine parts. It describes two basic devices, discs machines and rolling element machines. The specific of these devices is their use for study of fatigue damage resistance of machinery materials. Their disadvantage is non-complexity and limited possibility of usage. They are designed for basic tribological research (e.g. point contact, line contact, etc.). Complex experimental fatigue apparatuses are often expensive so they can’t be used in regular study.
Experimental apparatuses for studying rolling contact fatigue life
Keywords: Experimentální zařízení; RCF; kontaktní únava; Experimentální zařízení; RCF; kontaktní únava