Roštový kotel na spalování tříděného odpadu 70t/h,4MPa, 400°C - Mokriš, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Cílem této diplomové práce je návrh roštového parního kotle o výkonu 70 t/h na spalování tříděného odpadu. Zadání je tvořeno požadovanými výstupními parametry přehřáté páry a prvkovým rozborem paliva. Z tohoto rozboru byl zpracován stechiometrický výpočet paliva. Dále byla vypočtena tepelná bilance kotle, ze které se stanovily tepelné ztráty kotle a jeho účinnost. Z požadovaných parametrů výstupní přehřáté páry byly navrženy a dimenzovány jednotlivé výhřevné plochy a rozměry kotle.

The goal of this Master’s Thesis is to design a refuse derived fuel (RDF) fired steam boiler with 70 t/h processing ability. The assignment consists of requested output parameters of overheated steam and analysis of fuel components. This analysis was used for stoichiometric calculation of fuel. Furthermore, heat balance of the boiler was calculated, from which was determined the heat loss and the efficiency of the boiler. Individual designs and calculations of heating surfaces and boiler dimensions were carried out from requested output parameters.
Steam Boiler with grate firing RDF 70t/h, 4MPa, 400°C
Keywords: tříděný odpad; teplo; pára; přehřívák; výparník; ekonomizér; refuse derived fuel; heat; steam; super heater; evaporator; economizer