Vzduchotechnika bazénových hal - Bobrovský, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku větrání bazénových hal. Popisuje zásady návrhu vzduchotechnického zařízení pro bazénové haly a rizika spojená s provozem. Uvádí varianty řešení větrání s výhodami a nevýhodami jednotlivých technických řešení. V rámci experimentálního řešení byla měřena bazénová jednotka ve skutečných podmínkách. Cílem měření bylo vyhodnocení teplotní účinnosti křížového deskového výměníku pro zpětné získávání tepla a monitorování režimů a funkce jednotky. Na základě poznatků získaných během experimentu byly navrženy dvě varianty větrání zadané bazénové haly s vyhodnocením ekonomické náročnosti provozu obou variant při celoročním užívání a při extrémních klimatických podmínkách.

Diploma thesis is focused on problematics of ventilation of swimming pool halls. Thesis describes the design of air handling units for swimming pool halls and operation risks. It presents different variants of ventilation with mentioned advantages and disadvantages of individual technical solutions. A swimming pool air handling unit was measured in real conditions as a part of experimental solution. The goal of measuring was to analyze thermal efficiency of cross flow heat exchanger aswell as to monitor working modes and functions of unit. Based on informations gathered during experimental measuring, two different variants of ventilation were designed. Both designs are evaluated economically during extreme weather conditions and during the whole year.
Airconditioning pool halls
Keywords: Bazénová hala; vlhkostní zátěž; odvlhčování; tepelné čerpadlo; bazénová jednotka; jednotka s řízeným odvlhčováním; klimatizace; zpětné získávání tepla; Swimming pool hall; humidity load; dehumidification; heat pump; swimming pool air handling unit; air handling unit with controlled dehumidification; air conditioning; heat recovery