Spínané síťové zdroje - Hladík, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Práce se zabývá návrhem spínaného zdroje, který bude sloužit v laboratorní výuce. Pro zdroj byla vybrána topologie jednočinného propustného měniče. Výstupní napětí zdroje je regulovatelné v rozsahu 0 – 32 V, zdroj je schopen dodat proud až 10 A a výstup má plynule nastavitelné proudové omezení. Byly navrženy jednotlivé části zdroje: LC filtr, impulsní transformátor, síťový napaječ, budiče výkonových MOS-FET tranzistorů, řízení zdroje a jeho pomocný napájecí zdroj. Pro řízení je použita kaskádní regulační struktura, která je realizována analogově pomocí operačních zesilovačů. Pro zdroj byl navržen plošný spoj, zdroj byl sestaven, úspěšně oživen a otestován.

This thesis deals with the design of switched power supply for laboratory lessons. Forward converter was chosen as the topology of this power supply. Output voltage is adjustable from 0 V to 32 V. Power supply is capable of output current up to 10 A and output has adjustable current limiting. Following parts were designed: LC filter, pulse transformer, bridge rectifier with capacitor, power MOS-FETs driver, closed loop control with its auxiliary power supply. Cascade closed loop control is used for controlling of designed power supply. Control is analogue, operation amplifiers were used for its construction. PCB was designed for the whole power supply. Power supply was sucessfully assembled and tested.
Switch mode supplies
Keywords: jednočinný propustný měnič; blokující měnič; impulsní transformátor; LC filtr; síťový napaječ; budič tranzistoru; PWM; pulzní šířková modulace; kaskádní regulace; forward converter; flyback converter; pulse transformer; LC filter; MOS-FET driver; PWM; pulse width modulation; cascade control structure