Posouzení stávající ekonomické situace společnosti a návrhy na její zlepšení - Gardlová, Natália (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Diplomová práca je zameraná na posúdenie ekonomickej situácie spoločnosti za pomoci využitia štatistických metód. Prvá časť sa zaoberá vysvetlením teoretických východisiek, kde sú bližšie popísané finančné ukazatele, analýza časových rad, regresná a korelačná analýza. Druhá časť práce je venovaná analýze vybraných ukazateľov spolu s ich výpočtami. Na zvolené finančné ukazatele sú následne aplikované štatistické metódy, pomocou ktorých sú predikované hodnoty ukazateľov na nasledujúce dva roky. Po týchto predikciách je vytvorená korelačná analýza, ktorá zisťuje závislosť medzi zvolenými ukazateľmi. V poslednej časti sú obsiahnuté návrhy na zlepšenie situácie spoločnosti.

The diploma thesis is focused on the assessment of the economic situation of a chosen company using statistical methods. The first part deals with the explanation of the theoretical starting points, where financial indicators, time series analysis, regression and correlation analysis are described in more detail. The second part of the work is devoted to the analysis of selected indicators together with their calculations. Statistical methods are then applied to the selected financial indicators, which are used to predict the values of the indicators for the next two years. After these predictions, a correlation analysis is created, which detects the dependence between the selected indicators. The last part contains suggestions for improving the company's situation.
Assessing Economic Situation of a Company and Proposals for Its Improvement
Keywords: finančné ukazatele; štatistické metódy; časové rady; regresná analýza; korelačná analýza; financial indicators; statistical methods; time series; regression analysis; correlation analysis