Výpočet tlakových ztrát spalinových kanálů s využitím matematického modelování - Suchý, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá výpočtem tlakových ztrát v potrubní trase spalinovodu. V první části práce byla provedena literární rešerše týkajcí se vlastností spalin a dynamiky proudění. Součástí teoretického rozboru byla detailní studie prvků potrubní trasy s ohledem na důvody vzniku tlakové ztráty při proudění, výpočty odporových součinitelů a možné metody snížení ztrát. V praktické části byl vytvořen model výpočtu tlakových ztrát existující spalinové trasy kondenzační jednotky instalované ve spalovenském provozu. V závěru práce byl proveden návrh optimalizace této trasy s důrazem na snížení celkové tlakové ztráty. Optimalizací byla snížena tlaková ztráta zadané trasy z 3581 Pa na 2647 Pa, tedy o 26 % a potřebný příkon ventilátoru byl snížen z původních 225 kW na 166,5 kW.

This diploma thesis deals with the calculation of pressure losses in the flue gas ducts. First part of this work describes properties of flue gas and flow dynamics. Part of the theoretical analysis was detailed study of pipeline elements with emphasis on the reasons for the existence of pressure loss in the flow, calculations of the resistance coefficients and possible methods of reducing the losses. In the practical part, a model of the pressure loss calculation of the existing flue gas line installed in the incineration plant was created. At the end of the thesis a proposal for optimization of this route was made with emphasis on the reduction of the overall pressure loss. By optimization the pressure drop of the specified route was reduced from 3581 Pa to 2647 Pa, i.e by 26% and the required power input of the fan was reduced from 225 kW to 166,5 kW.
Calculation of pressure losses of flue gas ducts using mathematical modeling
Keywords: Tlakové ztráty; spaliny; matematické modelování; odpory při proudění; spalinovod; Pressure drop; flue gas; mathematical modeling; flow ressistance; flue gas pipeline