Stanovení mikro a makro prvků v balených vodách technikou ICP-OES - Herman, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vybraných mikro a makro prvků v balených vodách zakoupených v obchodních řetězcích České republiky. Jsou zde popsány makro prvky a mikro prvky, které se vyskytují ve vodách, legislativa balených vod a nejčastěji používané instrumentální metody pro prvkovou analýzu. Pro analýzu balených vod byly v této práci použity metody optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) a iontová chromatografie (IC). Prvkové složení balených vod po analýze odpovídalo složení uvedenému na etiketách, zaznamenány byly pouze drobné odchylky od udávaných koncentrací. Všechny balené vody splňovaly podmínky dané legislativou České republiky. Naměřená data byla statisticky zpracována v programu XL Stat a pomocí vícerozměrné analýzy dat bylo zkoumáno, zda je možné jednotlivé balené vody od sebe na základě provedených analýz odlišit, což může pomoci v ověřování autentičnosti balených vod a v odhalování falšování balených vod za účelem zisku.

This Master’s thesis deals with the determination of selected micro and macro elements in bottled water purchased in retail chains Czech Republic. There are described macro elements and micro elements that occur in the waters, bottled waters legislation and the most frequent used instrumental methods for elemental analysis. In this work for the analysis of bottled water were used methods optical emission spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-OES) and ion chromatography (IC). Elemental composition of bottled water after analysis corresponded to the composition indicated on the labels, there were recorded only minor deviations from the reported concentrations. All bottled water meets the conditions of the legislation of the Czech Republic. The measured data were statistically processed in the XL Stat program and by multivariate data analysis was examined whether it is possible to individual bottled water from each other based on the analyzes differentiate, which can help in verifying the authenticity of bottled water and in the detection of adulteration of bottled water for profit.
Determination of micro and macro elements in bottled water by ICP-OES technique
Keywords: elementární analýza; balené vody; ICP-OES; iontová chromatografie; vrt; elemental analysis; bottled waters; ICP-OES; ion chromatography; bore