Toxicita jemných a ultrajemných částic ze spalovacích procesů - Berková, Helena (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2022)
Bakalářská práce se zabývá toxicitou jemných a ultrajemných částic ze spalování biomasy. Teoretická část je zaměřena na současný stav této problematiky od původu, fyzikálně chemických vlastností, mechanismu toxicity částic, až po jejich vliv na životní prostředí a lidské zdraví. Dále je popsán přehled testů pro stanovení toxicity jemných a ultrajemných částic. Experimentální část je věnována vlastnímu odběru vzorků ze spalování biomasy, jejich charakterizaci, kultivaci testovaného organismu a testům toxicity. Výsledky testů akutní toxicity jsou vyjádřeny pomocí hodnot procentuální mortality a následně je vyhodnocena toxicita.

The bachelor thesis deals with the toxicity of fine and ultrafine particles from biomass combustion. The theoretical part is focused on the current state of this issue from the origin, physicochemical properties, mechanism of toxicity of particles, to their impact on the environment and human health. The following is an overview of tests for determining the toxicity of fine and ultrafine particles. The experimental part is devoted to the actual sampling of biomass combustion, their characterization, cultivation of the tested organism and toxicity tests. The results of acute toxicity tests are expressed in terms of percentage mortality values and then the toxicity is evaluated.
Toxicity of fine and ultrafine particles from combustion processes
Keywords: Spalování biomasy; jemné a ultrajemné částice; testy toxicity; Daphnia magna.; Biomass combustion; fine and ultrafine particles; toxicity tests; Daphnia magna.