Studium vlivu složení synoviální kapaliny na tření kloubní chrupavky - Furmann, Denis (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Táto diplomová práca sa zaoberá analýzou vplyvu zloženia modelovej synoviálnej kvapaliny na trecie vlastnosti kĺbnej chrupky. V práci je pozorovaný vplyv zložiek, koncentrácie, rýchlosti a zaťaženia. Boli realizované experimenty v konfigurácii pin-on-plate na komerčnom tribometri. Na experimenty bolo zvolených niekoľko typov mazív obsahujúcich niektoré zo zložiek synoviálnej kvapaliny. Mazivá boli pripravené vo dvoch koncentráciách. V koncentrácii zdravých jedincov a v koncentrácii aká je typická pre pacientov trpiacich na osteartrózu. Všetky merania boli realizované pri rýchlostiach 5 a 10 mm/s a zaťažení 5 a 10 N. V práci je ukázané, že pri použití mazív obsahujúce iba proteíny nie je pozorovaný žiadny rozdiel v hodnotách súčiniteľa trenia, a nie je taktiež pozorovaný vplyv koncentrácie. Pridanie HA má synergický účinok s -globulínom, avšak v prípade mazív obsahujúce albumín je účinok opačný. Po pridaní fosfolipidov nie je v mazivách obsahujúcich -globulín pozorovaný žiadny výrazný vplyv. Pri zmene zaťaženia nie je pozorovaný žiadny významný vplyv zloženia a koncentrácii na trenie.

This thesis deals with the study of the effect of the constituents of the model synovial fluid on the frictional properties of articular cartilage. The influence of constituents, concentration, speed and load is observed. Experiments were performed on a commercial tribometer at configuration pin-on-plate. Several types of lubricants containing synovial fluid constituents have been selected for the experiments. Lubricants were prepared at two concentrations, the concentration of healthy individuals and at a concentration typical of for osteoarthritic patients. Speeds 5 and 10 mm/s and 5 and 10 N loads were used for all experiments. It is shown that when using only lubricant containing proteins, no difference in the coefficient of friction is observed and the effect of concentration is also not observed. The addition of hyaluronic acid has a synergistic effect with -globulin, however in the case of lubricants containing albumin, the effect is opposite. After the addition of phospholipids, no significant effect on friction is observed in -globulin containing lubricants. No significant effect of the composition and concentration of the lubricants is observed with the load change.
The effect of synovial fluid composition on friction of joint cartilage
Keywords: Biotribológia; kĺbna chrupka; koeficient trenia; tribologické vlastnosti; synoviálna kvapalina; Biotribology; articular cartilage; coefficient of friction; tribological properties; synovial fluid