Optimalizace procesu plazmového řezání - Kučera, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce je zaměřena na optimalizaci procesu plazmového řezání konstrukční oceli S235JR. Cílem práce je analyzovat vliv různých řezných parametrů, konkrétně řezného proudu a řezné rychlosti, na výslednou kvalitu výpalků. V rámci experimentu jsou připraveny tři sady vzorků s různými kombinacemi těchto parametrů, přičemž kvalita řezných ploch je hodnocena podle normy ČSN EN ISO 9013. Jsou sledovány základní geometrické charakteristiky výpalků, jako jsou kolmosti řezných hran, drsnosti povrchu, rozměrové odchylky a přesnost vnitřních i vnějších tvarových prvků. Zvláštní pozornost je věnována také tepelně ovlivněné oblasti, u které je měřena šířka a tvrdost v souladu s požadavky normy ČSN EN 1090-2. Výsledky ukázaly, že z hlediska geometrické přesnosti jsou nejlepší hodnoty dosaženy při proudu 35 A, zatímco celkově nejvhodnějším vzorkem je C40 s proudem 40 A a rychlostí 635 mmmin-1, který vykazuje stabilní kvalitu ve všech hodnocených parametrech. Práce přináší praktická doporučení pro efektivní nastavení plazmového řezání při dělení plechů o tloušťce do 4 mm.

The bachelor thesis focuses on optimizing the plasma cutting process of S235JR structural steel. The aim of the thesis was to analyze the influence of various cutting parameters, specifically cutting current and cutting speed, on the final quality of the cut pieces. As part of the experiment, three sets of samples with different combinations of these parameters were prepared, and the quality of the cut surfaces was evaluated according to the ČSN EN ISO 9013 standard. The basic geometric characteristics of the cut pieces were monitored, such as the perpendicularity of the cut edges, surface roughness, dimensional deviations, and the accuracy of internal and external shape elements. Special attention was also paid to the heat-affected zone , where the width and hardness were measured in accordance with the requirements of ČSN EN 1090-2. The results showed that in terms of geometric accuracy, the best values were achieved at a current of 35 A, while the most suitable sample overall was C40 with a current of 40 A and a speed of 635 mm/min, which showed stable quality in all evaluated parameters. The work provides practical recommendations for the effective setting of plasma cutting when cutting sheets with a thickness of up to 4 mm.
Optimization of the plasma cutting process
Keywords: plazmové řezání; optimalizace procesu; kvalita řezných hran; ČSN EN ISO 9013; tepelně ovlivněná oblast; plasma cutting; process optimization; cutting edge quality; ČSN EN ISO 9013 standard; heat-affected zone