Výroba montážního pásku - Furch, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Montážní pásek slouží k upevnění ventilačního potrubí. Použitý materiál je feritická korozivzdorná ocel 1.4510 (ČSN 17 041) o tloušťce 1,27mm. Z možných variant výroby s ohledem na výrobní sérii 120000ks/rok vybrána technologie stříhání a ohýbání. Na základě konstrukčních výpočtů byly navrženy nástroje a zvoleny stroje. Práce obsahuje výkresovou dokumentaci vybraných částí nástrojů a kompletní sestavy. Stříhání probíhá v plně automatizované lince, ohýbání je obsluhováno pracovníkem. Ekonomickými propočty byly vypočítány náklady na jednu součást 8,12Kč.

The strap assembly serves to fix the ventilation duct. The used material is a ferritic stainless steel 1.4510 (DIN 17041) of unusual thickness 1.27 mm. As a production method from possible variations with regard to the production run 120000 pcs a year was selected the technology of shearing and bending. On the basis of structural calculations the tools were designed and the equipment chosen. The work includes drawings of selected parts of tools and complete sets. The cutting takes place in a fully automated line, the bending is controlled by employee. Costs were counted by economic calculations CZK 8.12 per part.
Manufacturing of strap assembly
Keywords: stříhání; ohýbání; montážní pásek; ocel 17 041; cutting; bending; strap assembly; steel 17 041