Návrh parogenerátoru jaderné elektrárny - Hejduk, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Tématem této diplomové práci je návrh parogenerátoru pro jadernou elektrárnu s reaktorem VVER 440. V první části se práce zabývá stručnou historií jaderného výzkumu, na kterou navazuje přehled dnes využívaných jaderných reaktorů. Další část se věnuje dnes používaným typům parogenerátorů a jsou zde i uvedeny některé základní konstrukční prvky a konstrukční doporučení. Třetí a zároveň závěrečná část diplomové práce představuje přímo návrh parogenerátoru pro jadernou elektrárnu s reaktorem VVER 440. Nejdříve je zde vypracován tepelný výpočet parogenerátoru a chování parogenerátoru v závislosti na výkonu reaktoru. Práce pokračuje konstrukčním řešení parogenerátoru a jeho pevnostní výpočtem. Následuje závěrečná část výpočtu parogenerátoru, kdy se řeší tlaková ztráta parogenerátoru.

The topic of this master´s thesis is the design of the steam generator for a nuclear power plant with VVER 440 reactor. The first part of this thesis describes a brief history of nuclear research, which is followed by an overview of nuclear reactors used now. The next part deals the types of steam the types of steam generators used today with their basic elements and design recommendations. The last and final part is the design of a steam generator for nuclear power plant with a VVER 440 reactor. Above all, is the thermal calculation of the steam generator and behaviour of steam generator depending on the reactor power. The design solution of steam generator and its strength calculation. The last part of the steam generator calculation the pressure loss of the steam generator is investigated.
Condenser design of a nuclear power plant
Keywords: Parogenerátor; tepelný výpočet; jaderná elektrárna; pevnostní výpočet; tlakové ztráty; Steam generator; thermal calculation; nuclear power plant; Strength calculation; pressure loss