Planární anténní řada pro příjem signálu digitální televize - Havelka, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Diplomová práce se v první části zabývá návrhem jednoho anténního prvku anténního pole pro příjem signálu digitální televize. Rezonanční kmitočet antény je 4,7 GHz, anténa pracuje v kmitočtovém pásmu 4,4 až 5,0 GHz. Vlastnosti jednoho anténního prvku jsou ověřeny v programech CST Microwave Studio a Ansoft Designer. Výsledný prvek je experimentálně vyroben. Druhá část je věnována návrhu mikropáskového děliče, anténní řady 2x2 prvky a anténní řady 4x4 prvky. Anténní řada 4x4 byla vyrobena a byly změřeny její vlastnosti.

The master’s thesis deals in first part with the design of a single antenna element of an antenna array for receiving the digital TV. The resonant frequency of the antenna is 4.7 GHz, the antenna operates in the frequency band 4.4 to 5.0 GHz. Properties of the antenna are verified in programs CST Microwave Studio and Ansoft Designer. The final antenna element is experimentally produced. The second part is devoted to microstrip divider, 2x2 elements antenna array and 4x4 elements antenna array. The antenna array 4x4 elements was produced and its properties were measured.
Planar antenna array for receiving the digital tv signal
Keywords: Planární anténa; anténní řada; mikropáskový dělič; Ansoft Designer; CST Microwave Studio.; Planar antenna; antenna aray; microstrip divider; Ansoft Designer; CST Microwave Studio.