Návrh alternativního vytápění pro objekt Technická 12 - Bártů, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Cílem této práce je návrh alternativního zdroje pro objekt Technická 12. V první části této práce autor seznamuje čtenáře se současnými způsoby vytápění a s možnostmi využití obnovitelných zdrojů energie na vytápění, včetně jejich výhod a nevýhod. V druhé kapitole jsou podrobně popsány alternativní zdroje energie. V další kapitole jsou podle velikosti objektů a potřeby tepla typizovány jednotlivé stavby, definovány faktory ovlivňující jejich spotřebu a na reálných příkladech popsané a v praxi používané způsoby vytápění těchto objektů. V závěrečné praktické části je z výše popsaných alternativních zdrojů vybráno tepelné čerpadlo země/voda, které je v současnosti nejvhodnějším alternativním řešením pro velké stavby. V rámci této praktické části je zde popsán návrh a správné dimenzování tohoto typu čerpadla, včetně spočítání návratnosti investic. Na konec bakalářské práce byla vyhotovena technická zpráva a projekt instalace tepelného čerpadla.

The aim of this work is to design an alternative source for the property Technicka 12. In the first part of this work, the author introduces the methods of heating and possibilities of using renewable resources of energy for heating, including their advantages and disadvantages. In the second chapter are described alternative energy sources. In the next chapter, individual buildings are typified by size and heat requirement, defined factors influencing their consumption and described heating methods for real examples described and used methods of heating buildings in practice. In the final practical part, the heat pump ground/water is selected from the above described alternative sources, as currently the best alternative solution for large buildings. Within this practical section is described the design and proper calculation of this type of pump, including return on investment. At the end of this bachelor’s thesis was elaborated the technical report and the detail design for installation of the heat pump.
The design of alternative heating system for object Technicka T12
Keywords: Vytápění; neobnovitelné zdroje energie; obnovitelné zdroje energie; alternativní zdroje energie; tepelné čerpadlo; kogenerační jednotky; solární systémy; fotovoltaické systémy.; Heating; nonrenewable energy sources; Renewable energy sources; alternative sources; heat pump; cogeneration units; solar power; photovoltaic cells.