Návrh optomechanického modulu pro chemické mapování metodou spektroskopie laserem buzeného plazmatu - Švábíková, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem optomechanického modulu pro chemické mapování metodou spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS). Cílem je vyvinout modul, který bude umožňovat analýzu spektrálních čar zinku v ultrafialové (UV) oblasti. V práci jsou popsány teoretické základy metody LIBS a následně je provedena rešerše zaměřená na problematiku dálkové LIBS analýzy. V diplomové práci jsou prezentovány možné optické návrhy fokusační a sběrné optiky, z nichž jsou vybrané následně otestovány. Výsledkem práce je konstrukční návrh modulu.

This diploma thesis deals with the design of an optomechanical module for chemical mapping using the Laser-Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) method. The main goal is to develop a module capable of the analysis of zinc spectral lines in the ultraviolet (UV) region. Basic theory of the LIBS method is described in this work, followed by a research focusing on the remote LIBS analysis. Possible optical designs of focusing and collecting optics are presented in this work. Chosen optical designs were then tested. The output of this work is the final optomechanical design of the module.
Design of optomechanical module for chemical mapping using Laser-Induced Breakdown Spectroscopy
Keywords: spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS); optomechanický návrh; dálková analýza; Laser-Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS); optomechanical design; remote analysis