Návrh racionalizace technologie výroby bronzové součásti - Konůpka, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Předmětem této diplomové práce je návrh racionalizace technologie výroby součásti z bronzového materiálu CuSn12. Nejprve je podrobně rozebrána vyráběná součást a současný stav výroby, včetně strojních časů. V následující části jsou popsány použité výrobní technologie, zahrnující soustružení, vrtání a frézování. V další části je podrobně popsán návrh racionalizace výroby a rozbor časové náročnosti jednotlivých operací. Poslední část diplomové práce se zabývá technicko-ekonomickým zhodnocením, včetně porovnání stávajícího a racionalizovaného stavu. V závěru jsou shrnuty dosažené cíle a přínos návrhu do praktické aplikace.

The subject of this diploma thesis is a proposal for rationalization of production technology of part made of bronze material CuSn12. Firstly, the manufactured component and the current state of production, including machine times, are described in detail. In the following part, the manufacturing technologies used are described, including turning, drilling and milling. In the next part, the proposal of the production rationalization and the analysis of the time consumption of each operation is described in detail. The last part of the thesis deals with a technical-economic evaluation, including a comparison of the current and rationalised situation. Finally, the achieved objectives and the contribution of the proposal to practical application are summarized.
Proposal for rationalization of production technology of a bronze part
Keywords: racionalizace; soustružení; vrtání; rozbor časové náročnosti; technologický postup; rationalization; turning; drilling; time -consuming analysis; technological process