Metody analýzy přenosových struktur v časové oblasti. - Lábsky, Balázs (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Práce se zabývá metodami analýzy přenosových struktur v časové oblasti. Po prostudování základní problematiky jsou navrženy způsoby modelování a simulace jednoduchých přenosových struktur v elektrotechnice. Při analýze přechodných jevů mohou být využitý dvě základní metody: metoda stavových proměnných a metoda FDTD (Finite - Difference Time - Domain). FDTD metoda může být užívaná pro řešení parciálních diferenciálních rovnic v časové oblasti, například pro řešení rovnic přenosových vedení. Táto metoda je velmi účinná a podává uspokojivé výsledky v případě lineárních i nelineárních vedení s jediným "živým" vodičem. Metoda může být snadno naprogramována v Matlabu.

This work deals with techniques of time-domain analysis of interconnects. After a studying crucial issue of time-domain analysis of interconnects methods of modeling and simulation simple interconnects in electrotechnics are described. For transient effect analysis two elementary methods can be used: the state variable method and the FDTD (Finite - Difference Time - Domain) method. The FDTD method can be used to solve partial differential equations in time domain, for instance equations of transmission lines. The method is very effective and delivers satisfactory results in case of linear and non-linear lines with a single “live” conductor. The method can be easily programmed in Matlab.
Techniques of time-domain analysis of interconnects.
Keywords: Přenosová struktura; přenosová vedení; metoda stavových proměnných; metoda konečných diferencí; metoda FDTD; Wendroffova metoda.; Interconnect; transmission lines; state variable method; finite difference method; method FDTD (Finite - Difference Time - Domain); Wendroff method.