Testování ochrany při zemním spojení - Herůfek, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Bakalářská práce pojednává o ochraně při zemním spojení v kompenzované vysokonapěťové distribuční síti. Na začátku práce je popsán způsob provozu kompenzované soustavy a jsou objasněny výhody a nevýhody při jejím používání. Kromě toho je uvedena definice zemního spojení, její druhy a je nastíněn způsob řešení jednofázové nesymetrické poruchy. Důkladně je charakterizováno rozložení napětí a proudů, které je podstatné pro určení postiženého a nepostiženého vývodu. Mimo jiné je popsán způsob působení zhášecí tlumivky na vzniklý poruchový proud a jsou také představeny pomocné systémy automatiky. V další části jsou uvedeny základní požadavky na ochrany a jejich základní rozdělení. Na závěr teoretické části je popsán princip zemního relé a jsou uvedeny používané prostředky a metody pro indikaci postiženého vývodu a lokalizaci zemního spojení. V praktické části následuje podrobný popis použité ochrany REM 543 a zkušebního zařízení OMICRON CMC 256+. Dále je objasněn postup zapojení a nastavení vybraných funkcí a modulů za účelem testování zemního relé. V závěru práce je zhodnocení vytvořených a přehranných poruchových záznamů.

Bachelor thesis deals with an earth fault relay in compensated medium voltage distribution network. At the beginning of the thesis is described the method of operation compensated system and its advantages and disadvantages of using it. In addition, there is explained the definition of the ground fault, its types and there is outlined the method of solution asymmetrical single-phase fault. Thoroughly there is characterized distribution of voltages and currents, which is important for determination of affected and unaffected outlet. Among others, there is described the mode of action the arc suppression coil on caused fault current and also there are presented the auxiliary systems automation. In the next part the basic requirements for protections and its basic kinds are described. Finally the theoretical part describes principle of the earth fault relays and is presented means and methods used for indicate an affected outlet and earth fault localization. In the practical part, follows more detailed description of the protection REM 543 and testing equipment OMICRON CMC 256 +. In addition, there is explained connection process and setting selected functions and modules for testing earth fault relay. Assessment of generated and played transient disturbance records at the end.
Earth fault relay testing
Keywords: kompenzovaná síť; zemní spojení; terminál točivého stroje REM 543; směrová a nesměrová zemní ochranná funkce; poruchový zapisovač MEDREC16; OMICRON CMC 256+; compensated network; earth fault; machine terminal REM 543; directional and non-directional earth-fault protection function; transient disturbance recorder MEDREC16; OMICRON CMC 256+