Rehabilitace prostoru bývalých Jaselských kasáren v Brně - Juráň, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Polyfunkční objekt Jocelyn je zasazen do dříve navržené urbanistické studie na místě Jeselských kasáren v Brně, ohraničenou ulicemi Štefánikova, Staňkova a novým protažením ulice Šumavská. Koncept stavby ve smyslu formy i funkce se striktně podřizuje svému místu v blízkosti městského centra. Ekonomicky výhodnou funkci objektu zastupuje bydlení, obchody, kavárna, restaurace, administrativa, podzemní parkování. Objekt je rozdělen vertikálně do dvou zón: Komerční a obytná. Dominantní počet dvanácti podlaží je odvozen od nárožní polohy objektu. Předsazení této výškové části budovy usměrňuje urbanistické rastrování ulic a vytváří tak veřejná prostranství různých úrovní. Hmota objektu je perforovaná pro komfortní přístup, výhledy a kulturu užívání propojenou s navrženým přilehlým parkem. Objekt je navržen jako monolitický skelet na vrtaných pilotech s fasádou z režného zdiva. Stropní konstrukce tvoří monolitická stropní železobetonová deska s integrovaným systémem chlazení a vytápění místností prostřednictvím tzv. temperovaného žb jádra.

Multifunctional building Jocelyn is set in earlier studies on the proposed urban site Jeselských barracks in Brno, bounded by streets Štefánikova, Staňkova and new streets stretching Roast. The concept of construction within the meaning of form and function is strictly subordinate to his place near the city center. Economically advantageous feature object representing housing, shops, cafes, restaurants, offices, underground parking. The building is divided vertically into two zones: commercial and residential. The dominant number twelve floors is derived from a corner position of the object. Hanging the height of the building directing urban streets rasterization, creating public spaces of different levels. The material object is perforated for convenient access, views and culture connected with the proposed use of the adjacent park. The building is designed as a monolithic skeleton on bored piles with a facade of facework. Ceiling structure consists of a monolithic reinforced concrete slab ceiling with integrated cooling and heating of rooms tempered by the reinforced concrete core.
Rehabilitation Former Jaselsky Barracks Area in Brno
Keywords: polyfunkční; polyfunkční dům; městský; park; restaurace; kavárna; administrativa; resort; moderní bydlení; multi-functional; multi-functional building; city; park; restaurant; cafe; offices; resort; modern living