Matematický model geometrie vozovky - Krist, Thomas (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá modelováním vozovky. Na začátku je uveden krátký přehled z historie, která ujasňuje souvislosti historický událostí a dopravních komunikací. V další kapitole jsou uvedeny 2 modely vozovek. Jedná se o model, který svým principem připomíná metodu konečných prvků a dále geometrický model, který je popsán pomocí geometrických křivek. V této práci je kladen důraz na druhou metodu, která je detailně popsána. V kapitole 5 je nakonec sestaven model vozovky a popsán rovnicemi.

This bachelor deals with road modeling. At the beginning there is a short overview of the history, which explains the context of historical events and road communications. In the next chapter there are two road models described. First is a model, which by its principle reminds the finite element method and the second is a geometric model, which is described by geometric curves. In this work, emphasis is placed on the second method, which is described in detail. In Chapter 5, a road model is finally constructed and described by equations.
Mathematical model of road geometrics
Keywords: model vozovky; klotoida; parabola; geometrický model; road model; clothoid; parabola; geometric model