Výrobní proces pro repliku historické palné zbraně - Čech, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá zhotovením prototypu pistole s kolečkovým mechanismem. V teoretické části je popsána historie spolu s terminologií zaměřenou na palné zbraně do 17. století. Na to navazuje ukázka návrhu pistole v softwarové verzi a ukázka strojů, které byly využity pro výrobu prototypu. V praktické části je popsán výrobní postup některých součástí potřebných ke zhotovení mechanismu pistole spolu s celkovým hodnocením konečného produktu.

This thesis deals with the production of a prototype pistol with a wheel mechanism. In the theoretical part the history is described together with the terminology focused on firearms up to the 17th century. This is followed by a demonstration of the design of the gun in the software version and a demonstration of the machines that were used for the production of the prototype. The practical part describes the production process of some components needed to make the pistol mechanism, together with the overall evaluation of the final product.
Production process for a replica of a historic firearm
Keywords: Zbraň; replika; výroba; modelování; obrábění; Gun; replica; crafting; modelling; machining