Konstrukční návrh manipulačního zařízení ve výrobě pneumatik - Solař, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Předmětem této diplomové práce je navrhnout novou konstrukci zařízení, které slouží pro manipulaci s vozíky na pneumatiky v gumárenském průmyslu. Důvodem nové konstrukce je odstranění hlavních nedostatků stávajícího řešení. Cílem práce bylo zpracovat přehled soudobých konstrukčních řešení uvažovaného manipulačního zařízení a následně sestrojit vhodné nové konstrukční řešení. V práci je použito koncepčních výpočtů, které byly využity při výběru vhodného typu elektromotoru, převodovky, pneumatických válců a vedení. Příslušné díly zařízení byly dimenzovány s využitím strukturálních MKP analýz. Při návrhu vhodné konstrukce bylo vybíráno z několika variant řešení. Na základě MKP simulací byly příslušné díly z hlediska geometrie upraveny tak, aby výsledný manipulátor splňoval veškerá požadovaná kritéria, zejména bezpečnostní požadavky.

The subject of this diploma thesis is to design a new construction of the machinery, which is used for manipulation with tire carts in rubber industry. The reason for the new design is to eliminate the main shortcomings of the existing provision. The aim of this project was to elaborate an overview of the current designs of the handling equipment in question and to subsequently construct a new suitable design solution. In addition, several conceptual calculations were needed to be used in the selection of the appropriate electric motor, transmission, pneumatic cylinders and wiring. The relevant parts were designed using structural FEM analyses. The several variants of the solutions were considered for a suitable construction design. Based on these FEM simulations, the relevant parts have been modified in terms of geometry so that the resulting manipulating machinery meets all the criteria, especially regarding safety.
Design of Tyre Production Line Manipulation Equipment
Keywords: Výroba pneumatik; manipulátor; gumárenský průmysl; manipulační vozík; MKP; Manufacture of tyres; manipulator; rubber industry; manipulative carriage; FEM