Statistické modelování rizikových indikátorů firmy - Kučera, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem jednotlivých finančních ukazatelů vybrané společnosti pomocí metod finanční analýzy, intervalové regresní analýzy a analýzy časových řad. Na základě výsledků těchto analýz je zhodnocena finanční situace společnosti a vytvořena prognóza vývoje daných ukazatelů v budoucích dvou letech. Vybraná společnost je popsána prostřednictvím analýzy vnitřního a vnějšího prostředí. Pomocí analýzy rizik jsou dále identifikována možná rizika a vytvořeny návrhy pro snížení hodnoty jednotlivých rizik na přijatelnou úroveň.

This diploma thesis deals with the development of individual financial indicators of a selected company using the methods of financial analysis, interval regression analysis and time series analysis. Based on the results of these analyzes there is evaluated the financial situation of the company and created a forecast of the evolution of the selected indicators for the next two years. The selected company is described by an analysis of the internal and external surroundings. Possible risks are identified by a risk analysis and proposals are made to reduce the value of individual risks to an acceptable level.
Statistical Modeling of the Risk Indicators in a Company
Keywords: Intervalová regresní analýza; statistické metody; finanční analýza; analýza rizik; Interval regression analysis; statistical methods; financial analysis; risk analysis