Morfologické operace ve zpracování obrazu - Kolouchová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Matematická morfologie vychází z teorie množin a využívá vlastností tzv. bodových množin. Jednu bodovou množinou představuje samotný obraz a druhou (obvykle menší) tzv. strukturní element. Morfologické transformace jsou transformace "z obrazu do obrazu" založené výhradně na několika základních množinových operátorech. Relace uspořádání mezi obrazy a obrazové transformace hrají v matematické morfologii klíčovou roli. Základní morfologické operace jsou dilatace, eroze a tref či miň. Dalšími operacemi popsanými v následující práci jsou otevření a uzavření. Původně se používaly morfologické operátory pouze pro binární obrazy, postupně však byly zobecněny i pro šedotónové a barevné obrazy. Tato práce popisuje základy morfologie ve zpracování obrazu a některá její praktická použití pro filtrování a segmentaci obrazu.

Mathematical morphology stems from set theory and it makes use of properties of point sets. The first point set is an origin image and the second one (usually smaller) is a structuring element. Morphological image transformations are image to image transformations based on a few elementary set operators. Fundamental morphologic operations are dilation, erosion and hit or miss. Next operations described in this work are opening and closing. Originally morphological operators were used for binary images only, later they were generalized for grey tone and color ones. This work describes the basic morphological image processing methods including their practical usage in image filtering and segmentation.
Morphological Operations in Image Processing
Keywords: matematická morfologie; bodová množina; strukturní element; morfologická transformace; morfologický operátor; množinové operace; relace uspořádání; dilatace; eroze; tref či miň; otevření; uzavření; binární obraz; šedotónový obraz; barevný obraz; zpracování obrazu; filtrování obrazu; segmentace obrazu; mathematical morphology; point set; structuring element; morphological transformation; morphological operator; set operators; ordering relations; dilation; erosion; hit or miss; opening; closing; binary image; gray tone image; color image; image processing; image filtering; image segmentation