Manuální převodovky motorových vozidel - Skula, Libor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá manuálními převodovkami motorových vozidel. Je zde vysvětlen výpočtový návrh převodovky, konkrétně převodové poměry a jejich odstupňování. Dále se zabývá základními typy manuálních převodovek a podrobným popisem jejich funkčních součástí, jimiž jsou synchronizace, řadicí a ovládací ústrojí. Nakonec jsou charakterizovány dvoutoké převodovky a jejich druhy.

This bachelor thesis deals with motor vehicles manual gearboxes. A computational design of a gearbox is explained here, specifically gear ratios and their graduation. Then, basic types of gearboxes are described and functional parts synchromesh, gearshift and control mechanism are given in detail. Finally double-flow gearboxes and their types are characterized.
Motor Vehicles Manual Gearboxes
Keywords: manuální převodovka; převodový poměr; synchronizace; řadicí ústrojí; DSG; manual gearbox; gear ratio; synchromesh; gearshift mechanism; DSG