Měření parametrů kardiovaskulárního systému na spiro-ergometrickém pracovišti - Žáková, Monika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato práce shrnuje problematiku fyziologie kardiovaskulárního systému, se zaměřením na kardiovaskulární měření při fyzické zátěži. Popisuje diagnostické přístroje Cardiovit AT-104 (Schiller, Švýcarsko) a PowerCube (Ganshorn, Německo), sloužící ke spiro-ergometrickému měření. Uvádí možnosti exportu dat a práci s nimi. Navrhuje protokol měření pro menší skupinu dobrovolníků, podle kterého měříme základní diagnostické parametry před, během a po fyzické zátěži. V programovém prostředí MATLAB je vytvořena aplikace, umožňující přehlednou analýzu jednotlivých záznamů měření. Závěrečná část obsahuje statistické vyhodnocení vlivu zátěže na měřené parametry a srovnání výsledků s dostupnou literaturou.

This paper summarizes the problems of physiology of the cardiovascular system, with a focus on cardiovascular measurements during physical activity. It describes the diagnostic tools Cardiovit AT-104 (Schiller, Switzerland) and PowerCube (Ganshorn, Germany), used to spiro-ergometry measurements. It provides options to export data and work with them. It proposed protocol for the measurement of a small group of volunteers, by which we measure basic diagnostic parameters before, during and after physical activity. The MATLAB application is created, allowing clear analysis of measurement records. The final part contains a statistical assessment affected by physical activity on the measured parameters and a comparison of results with the available literature.
The measurement of cardiovascular parameters
Keywords: Kardiovaskulární systém; cévní systém; krevní tlak; elektrokardiografie; bicyklová ergometrie; PowerCube; Cardiovit AT-104; Cardiovascular system; vascular system; blood pressure; electrocardiography; bicycle ergometry; PowerCube; Cardiovit AT-104