Jízdní dynamika ATV vozidla 6x6 - Juhász, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu jízdní dynamiky a odpružení šestinápravových ATV vozidel, která jsou stále častěji využívána armádami pro přepravu nákladu a asistenci vojsk v různých bojových situacích. Vzhledem k unikátní konstrukci třínápravového podvozku s rovnoměrným rozvorem představuje chování vozidla v oblasti odpružení značnou obtíž. Cílem práce je sestavit multibody model vozidla pomocí softwaru MSC Adams, analyzovat jízdní vlastnosti vozidla v nerovném terénu a dalších jízdních manévrech a optimalizovat charakteristiky odpružení a tlumení jednotlivých náprav s cílem zlepšit jízdní vlastnosti vozidla. Výsledky této práce poskytnou užitečné informace pro návrh a vývoj efektivnějších a bezpečnějších řešení pro vojenské i civilní účely.

This thesis focuses on the analysis of the driving dynamics and suspension of six-axle ATVs, which are increasingly used by armies for transporting cargo and assisting troops in various combat situations. Due to the unique design of the three-axle, equal wheelbase chassis, the vehicle's suspension behavior presents a significant challenge. The objective of this work is to build a multibody vehicle model using MSC Adams software, analyze the vehicle's handling characteristics in rough terrain and other driving maneuvers, and optimize the suspension and damping characteristics of each axle to improve the vehicle's handling characteristics. The results of this work will provide useful information for the design and development of more efficient and safer solutions for military and civilian applications.
Driving Dynamics of ATV vehicle 6x6
Keywords: Jízdní dynamika; ATV; odpružení; multibody model; MSC Adams; vojenská vozidla; terénní vozidla; Driving dynamics; ATV; suspension; multibody model; MSC Adams; military vehicles; off-road vehicles