Návrh termo-vakuové komory pro testování CubeSatů - Jalůvka, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Práce se zaměřuje na vývoj termo-vakuových komor pro měření CubeSatů. V rámci toho byl proveden průzkum dostupných termo-vakuových komor v České republice. Další část práce se věnuje definování požadavků na testování CubeSatů v termo-vakuovém prostředí. S ohledem na tyto požadavky bylo provedeno srovnání existující komory na Leteckém ústavu VUT a byly navrženy různé varianty řešení pro jednotlivé problémy. Konkrétně byly navrženy tři inovativní přístupy do komory, termální systémy a způsoby uchycení satelitu v komoře. Práce tedy nejen popisuje ideální podobu termo-vakuové komory s veškerými systémy, ale také přináší konkrétní návrhy pro optimalizaci stávající komory na Leteckém ústavu, pro možnost úspěšného testování CubeSatů.

The thesis focuses on the development of thermo-vacuum chambers for CubeSat measurements. It presents a survey of thermo-vacuum chambers in the Czech Republic. Furthermore, it defines the requirements for CubeSat thermo-vacuum testing. Based on these requirements, a comparison is made between the existing chamber at the Aerospace Institute of VUT and several proposed solutions for individual challenges. Specifically, three innovative approaches to chamber entry, thermal systems, and satellite fixation within the chamber are suggested. The thesis not only describes the desired configuration of a thermovacuum chamber with all its systems but also provides concrete proposals for optimizing the existing chamber at the Aerospace Institute to enable successful CubeSat testing.
Proposal of the thermo-vacuum chamber for CubeSat testing
Keywords: Termo-vakuová komora; CubeSat; Testování; Kosmický průmysl; Thermo-vacuum chamber; CubeSat; Testing; Space industry