Měření tlakových pulsací, vliv impulsního potrubí a vliv tlakového snímače - Zrebný, Radim (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou měření tlakových pulsací se zaměřením na dynamické vlastnosti běžně používaných tlakových snímačů a plastových hadic. Součástí práce je literární rešerše dnešní dostupné techniky, popis postupu pro vyhodnocení dat a vytvoření matematických modelů, které dokážou zachytit chování dané techniky při měření časově závislých dějů. V další části je navrženo experimentální měření, které je porovnáno s vytvořenými matematickými modely.

Master thesis deals with the measurement of pressure pulsations with a focus on the dynamic properties of commonly used pressure transducers and plastic hoses. The thesis includes a literature search of currently available techniques, a description of the procedure for data evaluation and the development of mathematical models that can capture the behaviour of the technique in the measurement of time-dependent processes. In the next section, experimental measurements are proposed and compared with the developed mathematical models.
Measurement of pressure pulsations, influence of impulse piping and influence of pressure sensor
Keywords: Tlakové pulsace; snímače tlaku; frekvenční analýza; měření časově závislé veličiny; pružné potrubí; tenzometrický snímač; piezoelektrický snímač; Pressure pulsation; pressure transducers; frequency analysis; time-dependent quantity measurement; flexible piping; strain gauge sensor; piezoelectric sensor