Studium odolnosti lepené spáry dřeva proti vyšším teplotám - Kučera, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
V současné době jsou pro návrh dřevěných prvků k dispozici zjednodušené postupy modelování požáru, které definuje ČSN EN 1991-1-2. Není však experimentálně ověřen vliv použitého adheziva na výslednou hodnotu požární odolnosti lepených dílců. Tato diplomová práce řeší základní normativní postupy, které by mohli objasnit odolnost lepené spáry proti zvýšeným teplotám. V praktické části bude přistoupeno k experimentálnímu posouzení vlivu druhu lepidla na různé bázi (epoxid, formaldehyd, PUR a EPI) na odolnost lepeného spáry proti zvýšené teplotě. Lepené spoje budou podrobeny postupné teplotní expozici, aby bylo možno sestavit závislost vlivu teploty na výsledné pevnosti tohoto spoje dle typu adheziva.

In this time are for design of wooden elements available simplified procedures for fire modeling which defines ČSN EN 1991-1-2. But it is not experimentally tested the impact of adhesive on the final value of fire resistance of laminated panels. This diploma thesis solves basic normative practices that could explain the durability of glue bond against increased temperatures. in the practical part will be undertaken to experimentally assess the impact of various kinds of adhesive-based (epoxy, formaldehyde, PUR and EPI) on the glued bond durability against increased temperature. Glued joints that will be subjected to gradual temperature exposure in order to assemble the dependence of the temperature influence on the final strength of the joint according to the type of adhesive.
Study of durability of wood glue bonds against increased temperature
Keywords: Lepený spoj; lepená spára; lepidlo; dřevěný adherend; požární odolnost; kohezní porušení; pevnost v ohybu.; Glued joint; bondline; adhesive; wood adherend; fire resistance; wood failure; flexural strenght.