Validace přístupnosti webových stránek - Krásný, Kamil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá přístupností webových stránek a možnostmi její automatizované validace. Poskytuje základní pohled na přístupnost jako takovou a identifikuje postižení, kterými mohou uživatelé internetu trpět. Jádrem práce je analýza a srovnání současných metodik tvorby přístupných webových stránek platných v USA, Evropské unii a v České republice. Na tuto analýzu navazuje průzkum existujících validátorů přístupnosti, které jsou rozčleněny do kategorií online nástroje, toolbary a desktopové aplikace. Výsledkem práce je návrh a implementace vlastního validačního nástroje.

The subject matter of this project is accessibility of web pages and possibilities of its automated validation. This thesis defines what web accessibility really is and identifies what disabilities can users of the Internet suffer from. The main goal is to analyse and to compare current web accessibility rules valid in the USA, in the European Union and in the Czech Republic and to research existing validators as well. The tools are divided into the following categories: Online tools, toolbars and desktop applications. The output of this project is in form of specification and implementation of a new validation tool.
Validation of Web Accessibility
Keywords: Přístupnost webových stránek; internet; web; handicap; postižení; pravidla přístupnosti; WCAG; Section 508; Evropská unie; Česká republika; automatizovaná validace; online validátory; toolbary; desktopové aplikace; Java.; Web accessibility; Internet; web; handicap; disability; accessibility rules; WCAG; Section 508; European Union; Czech Republic; automated validation; online validators; toolbars; desktop applications; Java.